Valittaja-äitikö syyllinen?

Hesari uutisoi tänä sunnuntaina, että koululaisten retket, ulkoilupäivät ja teatterikäynnit saattavat vähentyä tuntuvasti, jos lääninhallituksen tiukkaa tulkintaa perusopetuksen maksuttomuudesta aletaan noudattaa laajemmin. Espoolaiskoululaisen äiti kun oli kannellut lääninhallitukselle koulun kaavailemasta maksullisesta lasketteluretkestä.

Äitikö tässä on väärässä? Ja lääni tiukkapipoinen? Kuten lehdessä kerrotaan, perusopetuksen maksuttomuus on taattu perustuslaissa. Lehtijutussa syyllistetään äiti ”joka pakotti viranomaiset tutkimaan lakikirjoja ja oikeuksia… Muutamista euroista valittaminen riittää vaarantamaan tuhansien pikkuisten pienet retket lähiseudun museoihinn ja uimahalleihin".

Olisiko syyllisiä sittenkin etsittävä – jos syyllisiä nyt tarvitaan- kunnista, jotka alibudjetoivat koulujensa menot. Varsin monessa kunnassa vanhemmat ovat jo pitkään maksaneet retket, leirikoulut, oppikirjoja ja jopa avustajien palkkoja.

Olisiko kaikkien syyllisten äiti valtio? Kun 90-luvulla uusittiin kuntien valtionosuusjärjestelmä, rahoitus irroitettiin velvollisuuksista. Ja nyt niin monessa asiassa lailla luvataan kuntalaisille asioita, joihin kunnilla ei ole rahaa.

Vai olisiko lopulta aihettaa kivittää opettajia, jotka työhönsä vahvasti sitoutuneina haluavat tuottaa "ylilaatua" niinkuin nykyään sanotaan, ts. palveluja, joihin työnantaja ei ole antanut lupaa käyttää rahaa.

Martti Hellström

Mielipide julkaistu LänsiVäylän keskustelupalstalla 19.2.2006

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s