Mikä muuttuu, kun lapsi siirtyy erityisopetukseen?

MINULLA ON ETUOIKEUS olla laajassa työryhmässä, joka kehittää espoolaista erityisopetusta. Ryhmä istuu vuoden ajan isojen kysymysten äärellä. Ja nyt ei ole kysymys säästöistä. Ehkä päinvastoin. Eilisessä kokouksessa agenda oli siksi väljä, että meille jäi aikaa mennä ihan perusasioiden äärelle. Kysyimme toisiltamme, mitä on tapahtunut, että erityisopetuksen tarve on kasvanut näin rajusti. Pian 10 % oppilaista on erityisoppilaita. Erityisopetuspäätös on aina syrjäyttävä päätös, vaikka tarkoitus on hyvä. Suomi on sitoutunut siihen, että se ei tee syrjäyttäviä päätöksiä. Erityisopetuspäätös on kuin kortisooni, sitä ei saa käyttää liikaa. Joillekin se on silti tehtävä.

OVATKO LAPSET MUUTTUNEET? Pääosa erityisen tuen tarpeesta johtuu siitä, että yhteiskunta on muuttunut. Monissa perheissä voidaan pahoin. Joskus koko vanhemmuus on hukassa. Voisiko osa erityisopetuksen kasvusta johtua myös koulusta? Onko niin, että tämän päivän lapsia ei voi enää opettaa sillä lailla, johon yleisopetuksen opettajat ovat tottuneet? Johtuuko erityisopetuksen kasvu siitä, että kykymme sietää erilaisuutta, on liian suppea.

MIKÄ MUUTTUU, KUN LAPSI SAA ERITYISOPPILAAN STATUKSEN? Tietyt kriteerit täyttävällä lapsella on oikeus saada erityisopetusta. Mikä tekee opetuksesta erityisopetusta? Sen tunnustaminen, että jokainen oppii eri lailla. Sen tunnustaminen, että tämän oppimistavan tunnistaminen on tärkeä osa opetusta. On tiedettävä, mistä syystä lapsella on vaikeuksia oppia. Jos kyse on hitaasta kypsymisestä, aika auttaa. Jos kyse on heikkolahjaisuudesta, aika ei auta. Tarvitsemme työkaluja oppilaille sopivan opetustavan hahmottamiseen. Erityisopetuksessa opetus muuttuu erityiseksi, jopa kieli voi muuttua yleiskielestä selkokieleksi. Erityisopetuksessa käytetään omia erityisia menetelmiään, sen vuorovaikutus on toisenlaista. Erityisopetuksessa opetetaan monella lailla yhtä aikaa. Siellä käytetään erityisiä välineitä. Erityisopetuksessa on oma laatunsa- ja sen laadun tekee koulutettu opettaja. Valitettavasti meillä suuri osa erityisopettajia on vailla koulutusta. Heidän luokissaan erityisopetus ei aina ole lainkaan erityisopetusta.

INTEGROINTIPÄÄTÖS merkitsee sitä, että lapsella on oikeus erityiseen opetukseen. On melkoinen haaste antaa sitä yleisopetuksen yhteydessä. Opettajat eivät ole saaneet tähän riittävää koulutusta. Meidän yleisopettajien on myös opittava opettamaan uudella, tässä mielessä uudenlaatuisella tavalla. Toimivia vaihtoehtoja voisi olla luokanopettajan ja erityisopettajan yhteisopetus, jossa yhdessä ideoitaisiin uudenlaisia työtapoja. Jokaisen opettajan, jonka luokalle tulee ensimmäinen integroitu oppilas, pitäisi kyetä vastaamaan, miten arki hänen luokassaan on nyt muutettu. Jollei mikään muutu, lapsen oikeus ei toteudu.

ERITYISLUOKKIA tarvitaan jatkossakin, siitä oltiin vahvasti yhtä mieltä. Lapset, joilla on laaja-alaisia ongelmia, eivät hyödy integroinnista. Pyrkimys pitää lapset valtavirrassa on tärkeä. Vielä tärkeämpää on, että lapset oppivat perusopetuksen oppimäärään, niin että he saavat opiskelupaikan toiselta asteelta.

EDESSÄ ON ISO SAVOTTA. Keskeinen osa erityisopetuksen kehittämistä onkin yleisopetuksen kehittäminen. Meidän on nostettava "opetuksen raato" pöydälle, ja rakennettava se uudelleen. Meidän on tehtävä omissa päissämme iso asennetyö. Opetus on aina säädettävä kulloistenkin lasten tarpeiden mukaiseksi. Espossa on paljon hyviä käytänteitä, ja ne on saatava kohtaamaan. Yleisopetus ja erityisopetus on saatava vahvaan vuoropuheluun, ja se tarvitsee lisäresurssointia koulutukseen, yhteiseen toimintaan arjessa jne.

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s