Kuka pääsee kouluun?

ENSI TORSTAIN lautakunta päättää oppilaspaikoista, ts. siitä, kuinka monta luokkaa ja oppilasta kukin espoolaiskoulu saa ottaa ensi syksynä. Maanantaina 10.4. rehtorit sitten lähettävät valittujen oppilaitteen huoltajille päätökset. Listoja ei saa laittaa oviin tms. Oppilaspaikkojen järjestämisestä säädetään perusopetuslain kuudennessa §:ssä seuraavasti: "Opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Kunta osoittaa oppivelvolliselle ja muulle tässä laissa tarkoitettua opetusta saavalle 1 momentin mukaisen lähikoulun tai muun soveltuvan paikan. "

JULKISESTI LUETTAVISTA liitteistä ( http://www.espoo.fi/asiakirja.asp?path=1;31;37423;37424;37425&id=4D001C0E41A4118AC2257142003561E2&kanta=kunnari\\intrakun_e.nsf ) näkee, että Aurora saa ottaa kaksi ekaluokkaa ja 46 ekaluokkalaista. Heistä muutama on hakenut "erikoiskouluihin", mutta jollei se onnistu, niin eppuluokat lienevät varsin isoja. (Vantaa muuten muuttikin ekaluokkia koskevaa kokopäätöstään; 20 oppilasta onkin minimi ja maksimi on 27).

SAMAAN AIKAAN jännittävät nykyiset kutosemme yläastepäätöstä- erityisesti ne, jotka ovat hakeneet Kauniaisiin. Lautakunnan esityslistalta voi lukea, että Kauniaisiin pääsee tältä alueella vain terveys- tai sisarusperusteella (eikä koulumatka saa olla yli 5 km). "Muut jäljellä olevat oppilaspaikat Kasavuoren koulusta osoitetaan Läntisen Leppävaaran ja Keski-Espoon oppilasalueiden oppilaille. Tämä johtuu siitä, että kyseisillä oppilasalueilla Espoon omissa yläkouluissa on tulevina lukuvuosina kaikkein ahtainta. "

VIRALLISESTI huoltajilla on oikeus hakea ns. toissijaiseen kouluun. Käytännössä mahdollisuudet ovat tällä kertaa hyvin suppeat. Lautakunta päättänee: "Yleisopetuksen ensimmäisen ja seitsemännen luokka-asteen koulukohtaisia oppilasmääriä ei ylitetä muiden kuin niiden oppilaiden osalta, jotka eivät olleet tiedossa liitteen taulukkojen valmisteluhetkellä. Tällä pyritään pitämään koulujen opetusryhmät tasaisemman kokoisina ja koulujen tilat tasaisemmalla täyttöasteella. "

KOVASTI ON OPPILAAKSIOTTO ehtinyt muuttua. Ennen kouluilla oli piirit, ja kouluun pääsi, jos asui sen alueella. Kun tuli ahdasta, muutettiin koulupiirin rajoja. Ja jos koulussa oli tilaa, sinne muualta halunneet otettiin. 90-luvulla koulupiirit poistettiin monessa kaupungissa, ja vanhemmat saivat valita koulun. Espoossa näin ei ollut alakoulujen osalta, koska meillä ei ollut tarpeeksi koulutiloja. Tällä hetkellä huoltajien mahdollisuudet valita lapselleen koulu ovat meillä ehkä pienemmät kuin koskaan. Päätavoite on hyvä: saada kaikille lapsille lainehdot täyttävä koulupaikka, ja kun pulaa tilasta on, niin jotain on ollut tehtävä. Sen sijaan tavoite tasoittaa eri koulujen ekaluokkien oppilasmäärissä ollutta kokoeroa ei ole ihan onnistunut, kuten lautakunnan tekstistä voi lukea. Erityisen mielenkiinnolla odotan, hyväksyykö lautakunta em. toissijaisen hakemisen rajoittamisen esitetyllä tavalla.

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s