Millainen on hyvä isä ja äiti?

AAMUN PIRISTI HAUSKASTI Jyväskylän yliopiston tiedoe 24.8.2006, jossa kerrottiin, että KL Leena Valkonen väittelee 1.9. Ja miten upea aihe: "Millainen on hyvä äiti tai isä? Viides- ja kuudesluokkalaisten lasten vanhemmuuskäsitykset". Valkosen tutkimus perustuu yli 200 lapsen kirjoitelmaan aiheesta "Millainen on hyvä äiti tai isä?" Lapset olivat iältään 11-13-vuotiaita.

LASTEN mielestä hyvään vanhemmuuteen kuuluu viisi osa-aluetta:

  1. Hyvä vanhempi pitää lasta tärkeänä,
  2. pitää lapsesta huolen,
  3. on kiva,
  4. rajoittaa ja kasvattaa sekä
  5. "elää ihmisiksi"

(1) LAPSEN TÄRKEÄNÄ pitämistä ja (5) IHMISIKSI elämistä lapset eivät kuvanneet ulottuvuuksina. Lapsen tärkeänä pitäminen (välittäminen, rakastaminen ja ajan antaminen) sekä aikuisen vastuullinen käytös olivat lasten käsityksissä hyvän vanhemmuuden ehdottomuuksia, joissa ei sijoituta ulottuvuuksille, vaan JOKO OLLAAN TAI EI OLLA hyviä vanhempia. Ihmisiksi eläminen eli vastuullinen aikuisuus oli lasten käsityksissä tärkeä osa hyvää vanhemmuutta. Erityisesti lapset korostivat vanhemman päihteettömyyttä ja sitä, että vanhempi tulee toimeen parisuhteessaan. Vanhempi ei riitele, ei eroa, tai jos eroaa, on yhteistyökykyinen entisen puolisonsa kanssa.

(2) HUOLENPIDON ääripäät ovat välinpitämättömyys tai sietämätön hössötys. Valkosen mukaan huolenpito oli yleisin hyvää vanhemmuutta kuvaava käsite. Keskeiset huolenpidon ainekset olivat rakkaus, välittäminen, huolehtiminen, kotitöiden tekeminen, rajojen asettaminen, auttaminen ja elättäminen.

 (3) KIVA-ulottuvuudella tasapaino haetaan liiallisen lellimisen ja tiukkapipoisuuden välillä.Kivuuden yhteydessä puhuttiin myös rajoista. Kiva vanhempi pystyy joskus tinkimään asettamistaan rajoista. Kivuus tulee siis rajoista joustamisesta – ei rajattomuudesta.

 (4) KASVATUS-ulottuuvuudella ääripäät ovat liika ankaruus ja liika sallivuus. Valkonen toteaakin, että hyvä vanhempi ei ole tasavertainen lapsen kanssa. Lasten hyvän vanhemmuuden määrittelyissä korostui aikuisen auktoriteettiasema. Hyvä vanhempi asettaa rajat, pitää kurin ja kasvattaa. Hän laittaa lapselle rajoja esimerkiksi kotiintulo-, nukkuma- ja ruoka-ajoissa, rahankäytössä, makeisten syönnissä sekä siinä, missä ja kenen kanssa lapsi saa liikkua.Koska hyvä vanhempi on myös kiva eli kiltti, reilu, antelias ja salliva, paluuta vanhaan, pelkoon ja rangaistuksiin perustuvaan auktoriteettiin ei ole. Kivuus ja rajoittavuus mahtuvat lasten käsityksissä samaan aikuiseen, Valkonen toteaa.

VIISAS tutkimus. VIISAITA LAPSIA. Mainiota materiaalia vanhempainiltoihin. Luulenpa, että seuraavina vuosina Leena Valkosella on vientiä.

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s