Koulukiusaamisen vastainen ohjelma vai hokkuspokkus?

KOULUKIUSAAMINEN on vakava asia. Suomessa kiusataan jatkuvasti koulussa noin 5-10 % oppilaista. Luku ei ole vähentynyt 10 vuodessa. Alan guruksi nousseen Christina Salmivallin määritelmä on tärkeä tuntea: koulukiusaamisen on oltava "rääkkäämistä" jne. joka on jatkuvaa ja jossa kiusaajien ja kiusattavan väliilä on epäsuhta. Tappelu ja kinastelu tai kertalyönti ei mahdu määritelmään eikä noihin lukuihin. Luku on siis edelleen korkea, ja korkeampi kuin muissa pohjoismaissa, vaikka jo edellisen opetussuunnitelman aikana koulut velvoitettiin tarttumaan kiusaamiseen. Aurorassakin tehdään joka syksy kiusaamiskartoitus, kaikki selville saadut tapaukset selvitetään ja niistä laaditaa raportit. Opettajat puhuvat varmasti treemasta tunneilla, mutta kiinteä  tuntipakettia meillä ei ole.  Vuonna 2004 hyväksytyissä uusissa opetussuunnitelman perusteissa kouluilta oin vaadittu vielä tarkempaa suunnitelmaa oppilaiden työrauhan takaamiseksi.

NYT opetusministeri ANTTI KALLIOMÄKI on päättänyt päästä eroon koulukiusaamisesta. Koulukiusaamista torjutaan opetusministeriön valtakunnallisella ohjelmalla (KiVa), joka kouluttaa opettajia sekä lisää koulun ja kodin yhteistyötä. Mallia otetaan kuulema Norjasta, jossa kiusaaminen väheni vastaavilla toimilla kolmanneksen.

USEAN vuoden ohjelma alkaa siis nyt syyskuussa. Parhaillaan mukaan etsitään kokeilukouluja. Ohjelman on laatinut Turun yliopiston psykologian laitos ja oppimistutkimuksen keskus. Ohjelmaan  kuuluu 10 oppituntia, joissa voidaan käyttää apuna myös tietokonetta. Lisäksi tarkoitus on kouluttaa rehtorit ja opettajia sekä tuottaa materiaalia myös koteihin. Keskeinen idea on kääntää loppuluokka tukemaan kiusattua eikä kiusaajaa.

TOIVOTAAN, että yritys onnistuu. Kiusaamisella voi olla hyvin vakavat seuraukset.  Jotenkin sitä vain on epäuskoinen. Kiusaamista ei ole saatu kitkettyä edes aikuisten työyhteisöistä. Prosenttilukukin on sama kuin kouluissa, taitaa olla korkeampikin. Joidenkin arvioiden mukaan 4-6 %, toisten jopa 20 %. Väkivaltaakaan ei ole pystytty poistamaan. Väkivallan kohteeksi joutuu työssään noin 5 %. MUtta on hyvä, että halutaan edistää hyvää maailmassa. Hyvä, että mukana on tukijoita: Turun yliopiston psykologian laitos ja Oppimistutkimuksen keskus. Ohjelman vaikuttavuutta seurataan koko ajan. Hyvä, että ideaa testataan ensin 40 kokeilukoulussa. Outoa, että hankkeessa ei näy kumppanina Opetushallitusta. Opetushallitus kuitenkin vastaa opetuksen sisällöistä. Kyyninen näkee, että tässäkin on kyse taas valrtataistelusta kahden viranomaisen välillä.

ERILAISIA  ohjelmia tulee ja menee. Valitettavasti suuri osa  käynnistetään, jotta saadaan rahoitusta omalle henkilökunnalle. Yliopistoilla on sellainen velvoite. Toistaiseksi aspiriinin kaltaista keksintöä kiusaamiseen ei ole ollut. Ehkä nyt on? Vai tuleeko tästäkin vain Hokkuspokkus. Salmivallin konseptia mainostetaan nyt suomalaiseksi innovaatioksi. Idea perustuu siihen, että lasten käyttäytymistä pystytään muuttamaan valistuksella. Toivottavasti ohjelmasta ei unohdu, että merkittävä osa kiusaamisesta johtuu siitä, että pieni osa koululaisista on rikki. He eivät korjaannu valistuksella vaan kuntoutuksella- ja siihen ei ole riittävästi rahaa edes rikkaassa Espoossa.

SIKSI välttäisin liikaa uhoa. Ministeri yrittää toiselakin lailla hyvin vaikeaa temppua: saada kaikki koulut toimimaan standardisoidulla tavalla. " Kouluun tuodaan toimintatapoja, jotka jäävät sinne. ", Kalliomäki lupaa.  Paljon luvattu. Idean on toimittava einomaisesti. Muutoin käy kuin ennenkin. Tähän asti  käytänteiden standardisointi on ollut mission impossible.

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s