Kouluvalitusten määrä kasvaa

SUOMALAINEN koulu on todettu kansainvälisesti opetukseltaan huipputasoiseksi. Samaan aikaan kuitenkin opettajien ja koulujen toiminnasta valitetaan entistä useammin. Vuonna 2005 valituksia ja kanteluita tehtiin koko maassa yhteensä noin 500, mikä on lähes 200 enemmän kuin vuotta aiemmin, kirjoitti jokin aika sitten sanomalehti Keskisuomalainen lääninhallituksilta keräämistään tilastoista. Ahkerimmin kouluasioissa vedottiin lääninhallitukseen Etelä-Suomessa, missä tehtiin liki 300 valitusta, ja näistä suurin osa yhdessä kaupungissa (pelkään, että se oli Espoo). Yleisimmin purnataan siitä, että oppilas ei ole päässyt haluamaansa kouluun. Rekseille annettujen tietojen mukaan tänä vuonna Espoon oppilassijoittelusta on valitettu selvästi aikaisempaa vähemmän. Vanhempien toiveet kysyttiin etukäteen ja niitä otettiin paikkoja jaettaessa myös huomioon. Eikä toistaiseksi yksikään valitus ole mennyt läpi.

KUULUISIN espoolainen kantelu koskee perusopetuksen maksuttomuutta. Opetuksen pitää olla perustuslain mukaan maksutonta oppilaille. Erään tapiolalaiskoulun äiti valitti koulun järjestämästä maksullisesta lasketteluretkestä Etelä-Suomen lääninhallitukselle, ja tämä valitus on johtanut valtakunnallisesti laajaan keskusteluun. Eikä vain keskusteluun, vaan myös konkreetteihin muutosehdotuksiin. Esim. Espoossa odotetaan valtuuston myöntävän kouluille ylimääräistä retkirahaa vielä tälle vuodelle.

OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN on viranomaistoimintaa, ja siinä tulee noudattaa lakia. Kansalaisille on oikeus valittaa viranomaisten päätöksistä. Tällaiset valitukset ovat varsinaisia VALITUKSIA. Valitukset liittyvät päätöksiin, jotka on purettavissa. Säädöksissä on tarkaan mainittu, mistä asioista ja mille instanssille voi valittaa. Usein valituksia lähetetään opetushallitukseen, mutta se ei ole enää valitusviranomainen. Jos valitus menee läpi, päätöstä muutetaan. Nykyään vanhemmat eivät voi valittaa lapsensa saamasta todistuksesta – luokallejättämisestä kyllä.

KANTELU on valitus virkamiehen toiminnasta esim. opettajien käyttäytymisestä, kurinpitotavoista, kiusaamiseen puuttumattomuudesta tai esim. koulun sisäilmaongelmista. Kannella voi taitamattomasti toimineen esimiehelle, rehtorille, opetustoimenjohtajalle, lääninhallitukselle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle myös asioista, joista ei voi valittaa. Kantelut tutkitaan, ja jos ne tulkitaan aiheelliseksi, alkavat toimenpiteet. Kantelun kohdetta kohtaan voidaan jopa käynnistää oikeustoimet. Yksi kiivaimpia oikeudenkäyntejä lienee edelleen valitusvaiheessa oleva tapaus, jossa pienen koulun rehtoria syytetään oppilaiden kiusaamisesta. Lievemmissä tapauksissa opettajan palkannut viranomainen voi antaa varoituksen tai erottaa opettajan (tai mutatis mutandis muun virkamiehen). Käytännössä valtiolla ei ole enää mahdollisuuksia puuttua kuntien laiminlyönteihin kunnallisen autonomian vuoksi: lähinnä lääni voi tutkia, onko kunta toiminut lain mukaan. Niinpä eri puolilla maata vanhemmat ovat voimattoman vihaisia esim. oman lähikoulunsa lakkauttamisesta. Linnaan kuntia ei kuitenkaan voi laittaa, vaikka joskus mieli tekisi:-)

 VALITUS- JA KANTELUOIKEUS ovat tärkeä osa suomalaisten oikeusturvaa. On arvioitu, että esim. Keski-Suomessa valituksista ja kanteluista menee läpi noin puolet. Raskas ase se kuitenkin on kaikille osapuolille. Meillä Aurorassa on jotenkin onnistuttu hoitamaan asioita niin, että tällaisiin kriiseihin ei ole jouduttu lukuunottamatta rehtorin päätöksiä olla ottamatta oppilaita ekaluokalle muutama vuosi sitten, kun kouluun ei mahtunut. Nuo valitukset hylättiin. Koputetaan puuta.

 PS. OLIPA Tavastialla nastaa. Tumppi Varonen oli karismaattinen. Pelle Miljoona hakkasi rumpuja täysillä. Ripa oli tosi taitava. Ja sai soittaa "Get on"in Remun kanssa! Yeah! Oltiin me ( minä, Juha-, Jukka- ja Hanna-opettajat) tosi ylpeitä. (alla muutama kuva)

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s