Väkivaltaa tulee suomalaiskouluihin???

EILISEN päivän kauheimpia uutisia kuultiin Kanadasta, jossa Montrealin Dawsonin lukion ruokalaan oli tunkeutunut maastopukuinen mies. Poliisit eliminoivat silmittömästi ympärilleen ampuneen miehen. Loukkaantuneiden ja/tai kuolleiden määrästä ei ole kuin huhuja. Kun kymmenkunta vuotta sitten espoolaisrehtorit vierailivat eurooppalaisissa kouluissa, hämmästelimme, että koulujen ovet olivat päivisinkin lukossa ja että joidenkin koulujen pihalla oli vartijat. Englannissa turvatoimien kiristämiseen oli johtanut kaksi samanlaista tapahtumaa kuin nyt Montrealissa. Viime keväänä jo niinkin lähellä kuin Ruotsissa Malmössä kokonainen yläaste suljettiin järjestyshäiriöiden takia. Ilkivalta, tappelut ja gettomentaliteetti olivat riivanneet vuosia  koulua.

SUOMALAINEN koulu on ollut lintukoto. Ovet ovat apposen auki. Suuressa osassa espoolaiskouluja ei ole edes vahtimestareita. Tämän ovat aika ajoin oivaltaneet hörhöt, jotka tunkeutuvat kouluihin muka etsimään jotain, ja vievät mukanaan löytämäänsä omaisuutta. Järjestelmiä, joilla voitaisiin hälyttää apua ei ole kuin ehkä aivan uusimmissa kouluissa. Onneksi on puhelin. Ja kouluissa se tarkoittaa opettajien omia kännyköitä. Onko meillä varaa luottaa siihen, että väkivalta ei rantaudu tänne? Että meillä koulu ei synnyttäisi joissain nuorissa sellaista vihaa, joka purkautuu vuosien kuluttua epätoivoisina tekoina viattomiin koululaisiin? Tai, että avoimet ovet eivät loisi kiusausta purkaa muutoin pahaa oloa  ja hinkua päästä edes hetkeksi kuuluisaksi.

VÄKIVALTA lisääntyy tilastojen mukaan suomalaisilla työpaikoilla. Tällä hetkellä arvioidaan, että 5 % työntekijöistä joutuu väkivallan tai uhkailun kohteiksi. Se tarkoittaa joka vuosi 100 000. Fyysinen ja henkinen väkivalta ovat lisääntyneet etenkin terveydenhuolto- ja sosiaalialoilla. Levottomuus, häiriökäyttäytyminen ja väkivalta ovat kasvaneet myös kouluissa viime vuosina, eniten kuulema ala-asteilla. Oppilaiden väkivallan kohteeksi joutuu vuosittain satoja opettajia – noin neljä prosenttia ammattikunnasta- niin vaikea kuin se on ulkopuolisen käsittää. Syy on ymmärrettävä: kouluissa on tänään kipeämpiä lapsia kuin koskaan, ja näille kipeille lapsilla ei ole apua  tarjolla. Jo yli puolet opettajista sanoo uupuvansa työssä häiriökäyttäytymisen vuoksi- se on valtava luku. OAJ:n vuonna 2005 tekemän selvityksen mukaan joka viides opettaja ja joka kolmas rehtori kertoi  lisäksi joutuneensa vanhempien kiusanteon tai jopa henkisen väkivallan kohteeksi.

SUOMALAISKOULUISSAKIN on ollut tilanteita, joita voi pitää "etiäisinä" ensimmäiselle vakavalle väklivaltateolle. Muutama aika sitten joukko jengiläisiä tunkeutui keskellä päivää Viikissä sijaitsevaan kouluun pahoinpitelemään jotain oppilasta. Espoossa taas tyttöjengi tuli koulun pihalle "vetämään turpaan" tyttöä poikasuhteisiin liittyvässä asiassa.

OVIEN LUKITSEMINEN, ASEISTETUT VARTIJAT, HÄLYTTIMET, TURVATARKASTUKSET ovat täyttä todellisuutta monissa maissa jo kouluissa. Koulun tehtäviin kuuluu turvata lasten koulupäivä. Olisiko nyt oikea aika pohtia asiaa, kun kaikki on vielä kohtuullisen hyvin? Miedän pitäisi välittömästi moninkertaistaa esim. Espoossa sairaalakoulupaikkojen määrä. Kouluihin pitäisi perustaa vahtimestari-talonmiehen- vapaa-ajan isännän toimia. Psykologi-ja kuraattoripalveluiden määrä tulisi  nostaa vastaamaan tarpeita. Vanhat koulut tulee saneerata sellaisiksi, että niissä on toimivat sähköiset lukitsemisjärjestelmät ja kulunvalvontalaitteet. Sosiaalityöhön on satsattava. Viinan hinta on nostettava…

ME aloitimme varautumisen väkivaltaan Aurorassa eilen. Katsoimme koko henkilökunnan työpaikkakokouksessa opetuselokuvan "Vaarallinen henkilön kohtaaminen". Vastenmielistä mutta pelkään, että viisasta.

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s