HIH ja HUH: nippu koulu-uutisia

VIIME PÄIVIEN lehdissä oli oikein kimppu koulu-uutisia. Tässä niistä muutama haarukallinen.

 TULI OIKEIN NOSTALGINEN oli, kun sai lukea pitkästä aikaa uutisen, joka latasi uskoa koulutuksen merkitykseen. Edellisen kerran samanlaista hurmaa oli joskus 1970-luvulla." Koulutus avain kehitysmaiden kasvuun". Maailmanpankin kehitysraportissä nimittäin väitetään, että 12 – 24 -vuotiaiden nuorten koulutus voi parantaa kehitysmaiden talouskasvun ja vähentää kolmannen maailman köyhyyttä, Peruskoulutuksen parantamista pidetään kaikkein tärkeimpänä, sillä kehitysmaissa asuvista 15 – 24 -vuotiaista kymmenesosa ei osaa lukea. Raportti muistuttaa, että muun muassa Algeriassa, Brasiliassa, Kiinassa ja Virossa tehtyjen tutkimusten mukaan viidesosa yrityksistä pitää huonoa koulutusta suurena esteenä toiminnalleen. (YLE 16.9).

ENTÄS TÄMÄ UUTINEN: "Kaikki halukkaat kuskataan ilmaiseksi kouluun Askaisissa". Pieni 950 asukkaan Askaisten kunta tarjoaa ainoana kuntana Suomessa kaikille halukkaille koululaisille ilmaiset koulukuljetukset matkan pituudesta tai koululaisen iästä riippumatta. Käytännöstä iloitsee koululaisten vanhempien lisäksi myös Liikenneturvassa, joka pyrkii eri tavoin lisäämään liikenneturvallisuutta. Kuljetusten piirissä on 40 eli yli puolet Askaisten koulun 76 oppilaasta. Puolet näistä tulee bussilla. Lähietäisyyksiltä lapset kuljetetaan kouluun takseilla ja kauempaa kuten Livonsaaresta linja-autolla. Kuljetukset maksoivat viime vuonna 37 000 euroa. (HS 18.9). Hienoa! Joku kunta uskoo vielä palveluun.

KUNTIEN YHÄ FANAATTISEMMAKSI kiihtynyt kilpailu siitä, kuka järjestää kaikkein halvimmalla palvelut, alkaa saada kuolemanvaarallisia piirteitä. Vai millaisia ajatuksia herätti uutinen "Kerava selvittää vatsataudin vastuut". Keravan ja mm. Tuusulan oppilaita sairastui rajuun vatsatutiin, todennäköisesti siksi, että kouluruoka oli laadutonta. Raasteissa oli käytetty ylivanhoja porkkanoita. Monessa viestimessä on pysähdytty pohtimaan liian kireäksi menneen kilpailuttamisen etiikkaa. Tässäkin tapauksessa useille lapsille tehtiin turhaan umpisuolileikkaus!!! (vrt. Iltalehti 15.9) Milloinhan joka oikeasti uskoo, että 65 sentillä ei voi saada terveellistä ja turvallista ateriaa? VOI

OLLA IHAN OIKEINKIN, ETTÄ VIRKAMIEHET joutuvat jopa leivättömän pöydän eteen yli-innokkaasta säästämisestä. Olisiko tällaisesta kysymys forssalaisen terveystarkastajan kohdalla, jolta vaaditaan yli puoli miljoonaa euroa korvausta kärsimyksistä, kuluista ja ansionmenetyksistä homehaitoista Forssan ammatti-instituutin Saksalankadun kiinteistöllä. Syyttäjä vaatii miehelle joko varoitusta tai sakkoja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska tämä ei moneen vuoteen informoinut esimiestään, työtovereitaan tai työsuojeluviranomaisia epäillyistä terveyshaitoista (Iltalehti 18.9).

JOSKUS VALITETRTAVATI UHRIKSI VALIKOITUU pieni ihminen, ja todelliset syylliset pesevät kätensä. Olisiko tästä kysymys uutisessa: "Poliisin viipyminen tutkitaan Rautavaaralla". Kuopion seudun kihlakunnansyyttäjä on nimittäin määrännyt esitutkinnan siitä, syyllistyikö Koillis-Savon kihlakunnan poliisipartio viivyttelyyn kahden juopuneen riehujan noutamisessa Rautavaaralta viime viikon tiistaina. Poliisit hälytettiin taltuttamaan riehujia Rautavaaran koulukeskuksen pihalle jo kello 6.02, mutta toinen poliisipartio tuli paikalle Tuusniemeltä 90 kilometrin päästä klo 9.20 vasta vuoronvaihdon jälkeen. Se tavoitti kirvesmiehen ja hänen toverinsa parin sadan metrin päästä koulusta.Toinen juopuneista ehti sinä aikana jo rusikoida kirveellä autoaan. Sitä ennen miehet ajelivat autolla koulukeskuksen pihalla. Rautavaaran perusopetuksen ja lukion rehtori joutui määräämään riehujien takia toista sataa koululaista kesken välitunnin turvaan sisälle. (Iltasanomat 15.9). Onko kysymys poliisimiesten laiminlyönnistä vai siitä, että poliisin henkilöstöresurssit on ajettu kestämättömän alaa?

UUTISTEN MUKAAN KOULUISSA alkaa olla vaarallista. Perjantaina uutisoitiin: "Oppilaalla dynamiittia repussa" ja " Koululainen uhkasi puukolla välitunnilla". Edellisessä ei ole sataprosenttisen varmaa, onko hän vienyt reppua kouluun. 11 dynamiittipötköä sisältänyt reppu löytyi ladon alle piilotettuna. Jälkimmäisessä tapauksessa kahden seiskaluokkalaisen vihanpito kärjistyi, kun 14-vuotias poika otti välitunnilla tapahtuneen käsirysyn päätteeksi puukon esiin repustaan ja uhkasi sillä 13-vuotiasta rinnakkaisluokalla olevaa poikaa. Onneksi välituntivalvoja ehti paikalle ennen kuin mitään vakavampaa ehti tapahtua. Poika kertoi olleensa rakentamassa majaa viikonloppuna, ja puukko oli unohtunut reppuun. Syykin on tosi hyvä: vuosia sitten toinen ei ollut antanut jalkapalloa. (Iltasanomat 15.9) Sillä lailla.

 ENTÄ MITÄ PITÄÄ TEHDÄ ilkivallalle? Oma paikallinen Länsiväylämme kertoi perjantaina että kaupungin kiinteistöihin kohdistuneesta ilkivallasta aiheutuu Espoolle 350 000 euron lasku kauoungille. Nuorimmat tekojaan sovittelevat alle 10-vuotiaita. Hohoi vanhemmat!

ETTÄ SEMMOISIA UUTISIA.

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s