Pojat ja tytöt eri luokille?

TV:SSÄ KERROTTIIN päivä pari sitten, että tamperelaisen Olkahisen koulussa ekaluokkalaiset tytöt ja pojat on sijoitettu eri luokkiin. En millään haluaisi masentaa opetustaan kehittävän koulun intoa. Monessa mielessä on nimittäin ihan sama, mistä innostutaan, kunhan innostutaan. Kun innostutaan, työhön tulee energiaa, ja energisessä ilmapiirissä kaikki oppivat paremmin.

SILTI on jotenkin pakko harmitella, kuinka lyhyt ihmismuisti on. Muodollisen koulun alkuaihio oli tarkoitettu vain miehille ( Nii-n; alunperin lapset eivät käyneet koulua vaan aikuistumisen kynnyksellä olevat nuoret miehet). Seuraava kehitysvaihe oli että tytöille ylipäätään saatiin omat koulut. Tämä tapahtui Suomessa 1800 luvulla ja kovan tappelun jälkeen. Kansakouluissa oli vielä poika- ja tyttöluokkia. Oppikoulut olivat poika-, tyttö- ja yhteiskouluja. 1970-luvulla peruskoulun myötä luovuttiin tyttö- ja poikaluokista ja siirryttiin nykyiseen käytäntöön.

TYTTÖ-ja POIKALUOKKIA perustellaan tutkimuksilla, joiden mukaan tytöt ja pojat kehittyvät eri tahtiin ja heitä kiinnostavat eri asiat. Säädöksiin on kirjoitettu, että kouluilla on velvollisuus ottaa huomioon sukupuoleen liittyvät erot. Mutta samaan aikaan tulisi ottaa huomioon oppilaiden edellytykset, oppimistyylit, kulttuurinen identiteetti jne. Meillä on jo hallinnollisia päätöksiä, että esim. luokkien muodostaminen kultturisten erojen perusteella onkin syrjintää. Niinikään opetushallitus on tuominnut säädösten vastaiseksi opetusryhimen muodostaminen kykytasojen mukaan (ns. omat tasoryhmät). Saas nähdä, miten tässä ratkaisussa käy?

 VAIKKA uskonkin vahvasti, että opetusta tulee kehittää tutkimuspohjaisesti, on muistettava, että kehittämisen lähtökohtana ovat aina myös arvot, jotka on ilmaistu koulutuksen päämäärissä. Ei vain yksi arvo. Toivottavasti mikään koulu ei päätä kokeilla erillisluokkia lasten sosiaalitaustan mukaan. Tutkimusten mukaan nimittäin oppilaiden oppimistulokset eroavat ratkaisevasti – jopa ratkaisevammin kuin sukupuolen mukaan- perheen sosiaalisen kerrostuman mukaan.

KS. http://www.info.tampere.fi/a/olkahinen/

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s