Sorella ja moraali. Versio 2

ILTALEHDESSÄ on uutinen, jonka mukaan nuori espoolaisopettajatar on käyttäytynyt sopimattomasti TV:n viihdeohjelmassa. Lehti on haastatellut virkavapaalla olevan luokanopettajan esimiehiä, ja pyytänyt heitä arvioimaan, onko opettajan käytös rangaistavaa. Kumpikin esimies on ilmaissut kantanaan, että käytös ei ole hyvää ja että kun hän palaa töihin, jonkinlainen kurinpitomenettely saattaa olla edessä.

JURISTISESTI virkamiehen on käyttäydyttävä asemansa mukaisella tavalla. Meillä on esimerkkejä, joissa epäsopiva käyttäytyminen vapaa-ajalla on katsottu niin sopimattomaksi, että toimija on menettänyt virkansa. Tunnetuin tapaus lienee entinen valtakunnansovittelija, surullisin ehkä erään paakaupunkiseudun kaupungin koulutoimenjohtajan tapaus. KUN opiskelin itse opettajaksi edellisellä vuosituhannella, meille opetettiin, että opettajan moraalinen esikuvallisuus on vakiintumassa samalle tasolle kuin mitä vaaditaan muiltakin ihmisiltä. Yliopistoon siirretty opettajanjoulutus erosi tässä suhteessa vanhasta kansakoulunopettajaseminaarista, jossa juuri opettajan siveellinen esikuva oli polttopisteessä. Meitä opetettiin opettamaan hyvin.

NUOREN OPETTAJATTAREN TAPAUS – jos siinä todella päädytään kurinpitomenettelyyn- tulee olemaan monessa mielessä mielenkiintoinen. Rangaistusta pohtivat joutuvat miettimään mm. kysymyksiä, onko epäsopiva käytös reality-tv:ssä oikeaa käyttäytymistä vai onko jutussa käsikirjoitus. Entä jos nuori opettajatar onkin yhtä aito kuin amerikkalaiset vapaapainijat otteluissaan? OPETTAJATAR on anonut virkavapaata. Oliko tiedossa, mihin virkavapaata haettiin? Olisiko virkavapaan myöntäneen pitänyt kieltää se, jos hän tiesi, millaisen ohjelmaan opettajatar oli menossa?

MITEN MAHDOLLISTA rangaistusta määrättäessä otetaan huomioon se julkinen häpeä, mihin hän on tekonsa johdosta mm. eräissä iltalehdissä joutunut?

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s