Uusi näkökulma koulukiusaamiseen?

KIUSAAMISTA esiintyy – näin väitän- kaikkissa ihmisyhteisöissä. Työpaikoilla. Vankiloissa. Armeijassa (siellä kukoistaa kuulema kiusaamisen erityismuoto: simputtaminen). Kotona. Pihoilla. Koulussa.  Koulukiusaaminen on äärimmäisen kiusallinen ilmiö, koska lasten on pakko käydä koulua. Siksi kouluväellä on erityinen velvollisuus vähentää ja estää sitä.
 
EILEN julkaisukynnyksen ylitti mielenkiintoinen uutinen. Siinä kerrottin, kuinka vaikeaa kiusatun on kertoa joutuneensa kiusatuksi, ja kuinka vähän kertominen itse asiassa on heitä auttanut. 
 
MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO teki elo-syyskuussa  internetissä kyselyn, johon  saatiin 5 420 vastausta nuorilta ja 1784 vanhemmilta. Kyselyyn vastanneista lapsista ja nuorista 22 prosenttia oli kokenut kiusaamista kuluneen vuoden aikana. Nuorista 11 prosenttia oli nähnyt joka päivä, kun jotakuta kiusataan. Kyselyyn vastanneista vanhemmista 31 prosenttia kertoi, että hänen lastaan on kiusattu.
 
KIUSAAMISKYSELYYN  vastanneista, koulussa kiusatuista lapsista vain 55 prosenttia kertoi kiusaamisesta vanhemmilleen.
Vanhemmista   79 prosenttia  kuitenkin uskoi, että lapsi kertoisi heille, jos häntä kiusattaisiin.
 
KEILLE KIUSATUT sitten asiasta kertovat?  Kiusatuista 65 prosenttia kertoi kiusaamisesta kaverilleen, 55 prosenttia vanhemmilleen ja 45 prosenttia opettajille. Muille koulun aikuisille kerrottiin huomattavasti harvemmin.
 
NO, AUTTOIKO KERTOMINEN?  Kertominen ei välttämättä parantanut kiusatun tilannetta. Noin 46 prosenttia niistä, jotka olivat kertoneet kiusaamisesta, tunsivat, että tilanne pysyi ennallaan. Kiusaamisesta kertoneista 22 prosenttia sanoi tilanteen jopa vaikeutuneen. Vain 32 prosenttia kertoi kiusaamisesta kertomisen helpottaneen tilannetta.
KAIKISTA NUORISTA vastaajista 57 prosenttia oli sitä mieltä, että nuori ei saa riittävästi apua.
 
MIKSEI? Syy tähän on nuorten mielestä se, että kertominen pahentaa tilannetta (40 prosenttia vastaajista) tai ettei aikuinen tee mitään (25 prosenttia). Sen lisäksi 43 prosenttia vastaajista ilmoitti vain, ettei tee mieli kertoa aikuiselle.

OLEMMEKO ME AIKUISET menettäneet uskomme siihen, että kiusaaminen voidaan lopettaa? Uutisen mukaan  10 % vanhemmista oli sitä mieltä, ettei kiusaamiseen voi vaikuttaa. Peräti kolmannes, 33 prosenttia, vanhemmista uskoi, että jokaisessa ryhmässä on syntipukki ja 31 prosenttia oli sitä mieltä, että kiusattu lapsi on jotenkin toisista poikkeava. Siis itse syyllinen?

 
AIKA HÄTKÄHDYTTÄVÄÄ! Inhorealisti ajattelee, että kiusaamista ei saa kitkettyä. Niinkuin emme saa kitkettyä rikoksiakaan.  Vaikka näin on, ihanteista ei pidä antaa periksi. Nollatoleranssista on syytä pitää kiinni. Kiusaamiseen löytyy ratkaisu vasta, kun ymmärrämme, mitä meillä on kun meillä on kiusaamista. Ajattelen itse niin, että kiusaaminen – sekä fyysinen että henkinen- on yksi väkivallan muoto. Vasta kun meille avautuu, mikä saa ihmisen aiheuttamaan tahallaan toisille pahaa mieltä, tuskaa ja tuhoa, vasta kun aggressiivisuuden ydin paljastuu meille, vasta sitten löydämme oikeat keinot. On pinnallista kuvitella, että väkivalta on vain huono tottumus. Seuraus siitä, että on lukenut liikaa sarjakuvalehtia tai pelannut titeokonepelejä. Itse etsin "lopullista totuutta"  ihmismielen vääristymistä, joilla voi olla neurologinen pohja tai joku myy syy. Tästä syystä en uskalla odottaa kovin paljoa opetusministeriön KiVa-hankkeelta  Kiusaamista voidaan varmasti sen avulla vähentää- kun lapset roolitetaan puuttumaan näkemäänsä kiusaamiseen. Valvovia silmiä on enemmän.  Jos kiusaamisella on syvempi mielellinen alkusyy, kiusaamisen halu ja taipumus ei valvonnalla poistu.  Sen poistamiseen tarvitsemme ihan  uudenlaisia lääkkeitä.

 
 
Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s