Mitä polittiikka oikein on?

KuvaPOLITIIKKA on minulle aivan uusi pelikenttä. Eikun opettelemaan. Kaivoin esiin klassikkoteoksen ja poimin sieltä minua koskettavia ajatuksua. Teos oli:  Paloheimo, H. & Wiberg, M. (1997). Politiikan perusteet. Porvoo: WSOY.

Tämä jo 15 vuotta vanha teos oli minulle sopiva teoreettinen johdatus politiikkaan. Pidin erityisesti älykkäästä tavasta määritellä politiikka: Politiikka on yhteistyötä mutta samalla  dynaamisuutta tuovia konflikteja. Politiikka on  väistämätöntä ja mahdollista.

MITÄ POLITIIKKA ON?

Politiikka on  kirjoittajien mukaan sellaista ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa esiin nousevien ongelmien käsittelyä, missä ihmiset pyrkivät edistämään omia tavoitteitaan erilaisia vallankäytön keinoja käyttäen. Politiikka on siis hallitsemista ja vallankäyttöä. Kun ongelmia ratkotaan yhteisöllisesti, ei vallankäyttöä voida vältää.

Politiikka on toimijoiden tavoitteiden edistämiseen tähtäävää yhteisten asioiden hoitamista. Se on yhtäaikaa konflikteja ja yhteistyötä. Jokainen toimii omista lähtökohdistaan, ja usein on itselle edullista toimia yhteistyössä toisten kanssa. Eturistiriidat ovat polittiisen toiminnan dynamo.

Politiikka kokoaa ihmisiä yhteen edistämään yhdessä päämääriään, tekemään politiikkaa. Poliittisen toiminnan avulla voidaan saada aikaan sääntöjä, jotta auttavat meitä ennakoimaan, miten toiset ihmiset toimivat. Usein säännöt koskevat asioita, joissa eri väestöryhmillä on toisistaan poikkeavia etuja.( politiikalla säädellään ristiriitoja os)

Politiikka on väistämätöntä, koska ihmisillä on erilaisia vastakkaisia etuja. Politiikka on mahdollista, koska ihmisillä on yhteisiä etuja. Politiikassa on kysymys ihmisjoukkoa koskevien sitovien päätösten tekemisestä tilanteessa, joissa ihmisiä on vastakkaisia, mutta jossain määrin myös yhteisiä etuja.

Ihmisten toiminnasta voi aiheutua sellaisia toisiin ihmisiin kohdistuvia vaikutuksia, sivuvaikuutuksia, joita teon tekijä ei ole pitänyt tavoitteenaan. Poliittisella päätöksenteolla voidaan vaatia toisia rajoittamaan oman toimintansa negatiivisia ulkoisvaikutuksia – kokonaan niitä ei yleensä vaadita poistamaan.

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s